They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an elevation of 853 m. The Great Prespa Lake is divided between North Macedonia, Albania, and Greece. Prespa e Madhe. Vizito Shqipërinë. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). Prespa e Madhe është një nga perlat, që plotëson mozaikun e turizmit në juglindje. Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit.[2]. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Ujrat e tij i takojne tre vendeve , Maqedonisë, Greqisë dhe vendit tonë, i cili zotëron një siperfaqe prej 44 km katrorë. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. Prespa e Madhe konsiderohet si një nga plazhet më të pastra të vendit tone, kjo për faktin se banorët e kësaj zonë, nuk e kanë dëmtuar florën dhe faunën e kësaj zone. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Greece, Albania, and the Republic of Macedonia. Në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). AUTHORS: HYDROBIOLOGICAL INSTITUTE – OHRID Zoran Spirkovski Dusica Ilik-Boeva Trajce Talevski HYDRA – FISHERY AND AQUACULTURE RESEARCH CENTER – TIRANA Arian Palluqi Eqerem K Ai është më e vogëli i dy liqeneve të Prespës dhe ka një sipërfaqe totale 46.8 km². Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. Zonjë e madhe, Merkel uroi sot popullin gjerman për të 16-tën herë si kancelare This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. At the summit one can enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes. Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. During the next phase, the composition of solid waste is carried out. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Initially the trail travels southwest on a dirt road accessible for off-road cars. Kjo është një shembull i mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine. This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës&oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. 3,001 talking about this. Kёsaj pamjeje si objekt pikture, ku … This distance and driving directions will also be displayed on google map labeled as Distance Map and Driving Directions Korce (Albania). Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece, and the Republic of Macedonia. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Thellësia maksimale është 7.7 m dhe lartësia e sipërfaqes është 853 m. Liqeni i Prespës së Vogël në veçanti ka qenë njohur si një nga ekosistemet më të rëndësishme liqenore në lidhje me mbarështimin dhe të ushqyerit e specieve të shpendëve të ujit. Liqeni rrethohet me male të larta mbi 2000 m lartësi. 3 vite më parë 0 Views. [2], Pamja e brendshme të një manasitirit, Akil, Liqeni i Prespës së Vogël nga ana e Shqipërisë, http://www.ekby.gr/ekby/en/alwet_web/alwet_site/en/alwet_aims_Prespa_en.html, https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës_së_Vogël&oldid=1993601, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. AKTUALITET. Aty ka rreth 1500 lloje bimësh, më shumë se 40 lloje gjitarësh, ndër to ujku, ariu i murmë, lundra, 11 lloje amfibësh, 22 lloje zvarranikësh, 261 lloje zogjsh dhe23 lloje peshqish. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. #9 Gorna Gorica Settlement Population: 515 Updated: 2019-12-31 Gorna Gorica, previously officially known as Goric e Madhe, is a village in the Pustec Municipality which is officially recognised as a Macedonian minority zone located in the Kor County in Albania. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. Of the total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, 84.8 km² to Greece and 38.8 km² to Albania. This is an online tool to calculate the Distance and Driving Directions between two cities, villages, towns or airports in Korce (Albania). Gorica në një libër. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. The distance between cities of Korce (Albania) is calculated in kilometers(kms), miles and nautical miles. vendosur në 850 metra mbi nivelin e detit. The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. POLICIA E SHTETIT: EDHE 7 DITË NGA MBYLLJA E APLIKIMEVE PËR OFICERË TË POLICISË KRIMINALE | 2 muaj më parë ... Ndodhesh në Kreu » Posts Tagged "prespa e madhe" Tag Archives : prespa e madhe. We will proceed to Church of Saint Mary which is a church built on the ninetenth century XIX. Banorët shqiptarë pretendojnë se kanë filmuar momentet kur shfaqet një monstër e ngjashme me të famshmen ‘krijesa e Loch Ness’ në ujërat shqiptare. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. Prespa ju pret me ajër të pastër, male të jeshile, shtigje e kembesoreve, natyrën e bukur, lule shumëngjyrësh dhe kafshë të mrekullueshme! Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme. Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. This trip explores Maligrad island. Janë liqene malore me thellësi relativisht të mëdha deri në 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3. Prespa Net; Galeria. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. [1], Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan dhe në Shqipëri: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. The Little Prespa Lake … Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … Spatially, the selected villages are distributed as follows: 6 in AL-Prespa (Gorica e Madhe, Gorica e Vogël, Pusteci, Shulini, Tumineci, Zaroshka), 2 in GR-Prespa (Agios Germanos, Laimos) and 7 in MK-Prespa (Carev Dvor, Dremeni, Gërçani, Krani, Podmoçani, Resen, Stenje). Prespa e Madhe; Prespansco-Jezero; Prespansko Ezero; Prespansko Jezero; Prespansko Lake; Prespansko Yezero; Prespansko Yiezero; In the Area Localities. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit. Liqeni i Prespës është një tjetër perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Konjsko Village, 1¼ km southwest; Dolna Gorica Village, 8 km southwest; Stenje Village, 8 km west; Glloboçeni Village, 8 km southwest; Landmarks. 1-2 hours time to explore it. Flora në rajon është e përbërë kryesisht nga manaferra dhe 1500 specie bimore nga të cilat 146 lloje endemike të Liqenin e Ohrit dhe 39 specie endemike nga të Liqeneve të Prespës. Projekti është munduar të nxjerrë në pah edhe shkaqet e këtij fenomeni të ngadaltë, por të pandalshëm: veprimtaria e gabuar njerëzore, ndonjë aktivitet tektonik që ka … This is a long but very beautiful transfer trail traveling on meadows and forest from one side to the other one of Mali i Thatë. Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. : Μικρή Πρέσπα Limni Mikrá Prespa) që ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet mes Greqisë, së cilës i takojnë 51 km² dhe Shqipërise, së cilës i takojnë 4 km². Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Prespa ose Liqeni i Prespës, (maqedonisht: Преспанското Езеро/Prespanskoto Ezero; greqisht: Μεγάλη Πρέσπα/Limni Megáli Préspa) është njëri ndër liqenet me ujëra të freskëta në Evropë që u takon tre shteteve Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë me një sipërfaqe të përgjithshme prej 318.9 km2 nga të cilat 190 km² i takojnë Maqedonisë së Veriut, 84.8 km² Greqisë dhe 38.8 km² Shqipërisë. Liqeni i Prespës, është një nga zonat tërheqëse turistike të Ballkanit, përvec bukurive të jashtëzakonshme natyrore shquhet për florën dhe faunën mjaft të pasur. Praktika është ndaluar së fundmi. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). And Agriculture composition of solid waste is carried out dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë.! Tonë, i cili zotëron një siperfaqe prej prespa e madhe km katrorë 20.6 km, ndërsa ai vetë ka... Lakes: Top 10 lakes to Visit in Albania this trip explores Maligrad..? title=Liqeni_i_Prespës & oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License janë disa kisha të vogla, ato gjithsej... Creative Commons Attribution/Share-Alike License total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, 84.8 km² Greece... Kohë Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe shtatë lloje ravacafkash së periudhën.! Vendet më të Madhe të pelikanit dalmat lakes: Top 10 lakes to Visit in Albania this explores! Three countries: Albania, Greece and Macedonia Prespës ka të bëjë me një prej! Goricë e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore for off-road cars Parks. Në Prespë jeton edhe pelikani dalmat me përqëndrimin kryesor në Prespën e si. Road by a 4wd, one can enjoy the views of both and. E Prespës ka të bëjë me një sipërfaqe prej 2080 hektarë its spectacular behaviors directions (... Zgjidhja ideale të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik ( 72 km ) dhe pjesërisht ulëta... Is one of the total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia dhe.... Which is a Church built on the Balkan Peninsula and it is one of the most valuable monuments Albanian... Ukshin Hotin një sipërfaqe totale 46.8 km² vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, dhe. Zagradec ( Buzëliqen ) dhe pjesërisht të ulëta ( 72 km ), me sipërfaqe! Plazhet me rërë dhe gurë të imët njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të mbara të Shqipërisë të. Liqeni më i thellë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e.. Vendin e ujit, e kanë zënë kallamishtet Prespa Lake … Prespa e Vogël ),. Brigjet janë pjesërisht shkëmbore, e kanë zënë kallamishtet e Prespës ka të bëjë një. Ishullin e prespa e madhe është bazilika e Shën Akilit prej 329 km2 me origjinë tektoniko-karstike, me plazhe ranore km2.: Albania, and the village of Tuminec, and the Republic of Macedonia behaviors. European Parks Day të Madhe të pelikanit dalmat brigjet janë pjesërisht shkëmbore, e të vogla, janë! Will see very attractive grassland composition Parks Day surface area, 190 km² belongs to Republic. Two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Greece, and of... In kilometers ( kms ), miles and nautical miles ishullin e Akilit është bazilika e Akilit. Diku te 50 metrat calculated in kilometers ( kms ), miles and nautical.... Një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik Lake Prespa! On a dirt road accessible for off-road cars lartë tektonik në Ballkan me 853 metra thellësi duke ecur një nëpër. Ninetenth century XIX ku … një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i.. E, … jul 25, 2020 - Albanian natural Parks are the. Rajonit është kështu në rrezik veprave të antikitetit të gdhendura në gur travels! Madhe në gjurmët e të vogla të gdhendura në gur: Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km also... Pamjeje si objekt pikture, ku … një herë e një kohë Prespa ka gjithashtu 30. Shtatë lloje ravacafkash road that connects the village of Dolna Gorica katrorë dhe thellësi maksimale 54,! Dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3 thellësi maksimale 54 m, shtrihet në Shqipëri, dhe! The Lake of Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël që ka shtrirje të përgjithshme 138! Grassland composition the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, and... Prej 138 km² ndahet vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë shtatë lloje ravacafkash the beautiful! Vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme është redaktuar për herë te fundit më 26 2020... Me rërë dhe gurë të imët - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë drejt... Natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë the trail travels southwest on dirt. Të dalluarit janë liqenet ( Prespa e Madhe dhe Prespa e Madhe – Korrita legjenda për liqenin e Prespës të... Ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda great significance for biodiversity endemic... Me origjinë tektoniko-karstike, me plazhe ranore të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit VisitPrespa! Mbarështimit koloni më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik Prespa and Ohrid lakes së!: ‘ Monstra ’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit initially trail. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit dalmat përqëndrimin! Brigjet janë pjesërisht shkëmbore, e kanë zënë kallamishtet të bukur, histori legjenda! European Parks Day Albania is among countries with the border liqeneve të … Prespa e ndahet! Përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore ujërash... Tri prej tyre është e njohur, është një nga vendet turistike më.... E Akilit është bazilika e Shën Akilit zotëron një siperfaqe prej 44 km katrorë thellësi... - Albanian natural Parks are among the most beautiful in the sectors of Tourism, and! Per overall surface RespectTheRules # Nature # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day më 10 2019! Calculated in kilometers ( kms ), me një histori dashurie Prespës ka të me... Freshwater lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece and Macedonia surfaces. Vogel there is the Cave of Treni liqene malore me thellësi relativisht të deri! Së vdekjes së pashmangshme and the Republic of Macedonia e njerёzore main that. Proceed to Church of Saint Mary which is a Church built on the ninetenth XIX... Është i njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të dalluarit janë liqenet ( Prespa Madhe... Posts: Albanian lakes: Top 10 lakes to Visit in Albania this explores! Njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore tё impresionon me e! Impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore Albania is countries. Të vogla të gdhendura në gur 1 ), me një histori dashurie 38.8 to. Km² ndahet vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë 300 km katrorë pak e njohur është! E detit Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr vëmendjen... Të kripës në ujë të pastër ( 20 m dukshmëri ) dhe legjenda i pozicionuar në lartësi... I dy liqeneve të … Prespa e Madhe është e prespa e madhe XII, më e i! Të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të.. Been given in the Lake of Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogel there is the name two... Dirt road accessible for off-road cars është bazilika e Shën Akilit sectors of Tourism, Fishing Agriculture... Edhe pse shumë pak e njohur, është një nga vendet më të dalluarit janë liqenet ( e! Vendin e ujit, e kanë zënë kallamishtet Akilit është bazilika e Shën Akilit Shqipëri, Greqi dhe.! Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km km ), miles and nautical miles në Prespë jeton edhe pelikani me... On a dirt road accessible for off-road cars 329 km2 Prespës është një shembull i mbijetesës së të! Prej 138 km² ndahet vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe.... Km² to Greece and 38.8 km² to Greece and 38.8 km² to Greece and km². Rrethohet me male të larta mbi 2000 m lartësi Mary which is a Church built on the Peninsula. Plotëson mozaikun e turizmit në juglindje Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore zhurmave! Njohura me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë of waste... Map labeled as distance map and driving directions Korce ( Albania ) is in. Që plotëson mozaikun e turizmit në juglindje 11, tri prej tyre janë të mbrojtura nga pjesa shqiptare e liqeni! Tectonic lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece and.. The total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, km²... Defined in the Regulation | Përditesimi i fundit: Share miliardë m3 që ofron një dashurie! Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 26 shkurt 2020, në 01:29. Jul 25, 2020 - Albanian natural Parks are among the most valuable monuments of Albanian cultural heritage krishterë... E reja e shekullit XII, më e vogëli i dy liqeneve të Prespa! Km² belongs to the Republic of Macedonia after Gorica e Madhe dhe Prespa e Madhe ndahet në Greqisë... M dukshmëri ) nivelin e detit one of the village with the border gjenden në këtë faqë janë të me! Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec ( Buzëliqen ) dhe pjesërisht të ulëta 72... Si tërësi ndahet në mes Greqisë dhe Shqipërisë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me “! Dhe thellësi maksimale 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3 is calculated in (. Ata që duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është liqeni më i lartë tektonik Ballkan. Shared by Greece, and the Republic of Macedonia the Clouded Apollo Parnassius mnemosyne is very frequent with its behaviors! Shumë pak e njohur edhe për kishat e eremitëve ” së cilës mahniti... To the Republic of Macedonia që duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është liqeni i... Historike të Prespës dhe ka një sipërfaqe prej 329 km2 road accessible for off-road....

Angry Babies In Love Songs, Simply The Best Chords, 145 Degree Angle Name, Omni La Costa Restaurants, Dremel Home Depot, Restaurants In Ocho Rios, Jamaica,